Ga naar zoekveld

De wijnstok

maandag 16 januari 2017

Johannes 15:1,2

Snoeien hoort erbij

Johannes 15:1-8

*‘en iedere rank die wel vrucht draagt, snoeit hij bij.’ *(vers 2)

Jezus heeft het in Zijn gelijkenis over de ware wijnstok ook over snoeien. Dat doet God in de rol van wijnbouwer. Snoeien!

We weten allemaal dat bij het snoeien alles wat onvruchtbaar of overbodig is, wordt verwijderd. Als God dat is ons leven doet, is dat begrijpelijk. Ook al is het niet gemakkelijk. Het kan ook veel pijn doen. Maar wat niet goed is, moet weg. Jezus heeft het niet alleen over dode takken of wildgroei. Hij zegt ook: ‘Elke rank die wél vrucht draagt, snoeit hij bij.’ Jezus spreekt ook over ranken die het juist heel goed doen. Ze staan volop in bloei en beloven straks tijdens de oogst heel veel vruchten op te brengen. Toch worden ook die takken gesnoeid. Er worden dingen weggeknipt die op zichzelf goed zijn. En zo gaat dat in de wijnbouw tot op de dag van vandaag. Zelfs jonge besjes worden weggehaald. Snoeien wordt ook bij gezonde ranken gedaan om de bessen van de druiventrossen nog groter te krijgen. En zo wordt de opbrengst nog beter en groter.

God snoeit. God neemt soms dingen uit ons leven weg, die goed zijn. Er overkomen ons soms dingen die we niet begrijpen. Waarom? De gelijkenis van de wijnstok geeft daarop antwoord. Het doel van God is om elk mens nog mooier te maken. Hij wil werken aan een leven met nog betere en grotere vruchten.

Zo snoeien vereist kennis van zaken. Als je thuis een wijnrank hebt, is het verstandig om de tuinman erbij te halen. Anders zou je de plant misschien slopen, omdat je er te weinig verstand van hebt. En dat gebeurt dan ook in ons leven op aarde. God snoeit, maar mensen slopen. Verwar die twee niet. Er zijn in deze wereld meer krachten bezig in de wijngaard van God. En vlak de satan ook niet uit. Het boek Job staat vol goede voorbeelden: God snoeit, maar de satan sloopt en mensen kunnen er ook een potje van maken. Ook vakkundig snoeien doet pijn. De tuinman knipt in levend hout. Op die momenten rijzen vele vragen. Waarom gebeurt dit? Waarom moest ik dat verliezen? Waarom ging dat niet door? Waarom werd die weg gesloten? Als je gelooft dat je een rank aan de Wijnstok bent, moet je ook altijd vertrouwen hebben in de wijnbouwer.

Ezelsbruggetje: Groeien kan niet zonder snoeien.

Deel deze overdenking: