Ga naar zoekveld

God heeft de tijd gegeven

dinsdag 17 januari 2017

Genesis 1:4

Er zijn grenzen

Psalm 104:24-28

‘De mensen gaan aan het werk en arbeiden door tot de avond.’ (vers 23)

Alles heeft in de schepping zijn vaste orde. De maan en de zon hebben hun vaste tijden. Zo gaat dat ook in de dierenwereld. Een leeuw jaagt op vaste tijden. In de lente worden de jonge vogels geboren.

God gaf alles zijn eigen tijd. Hij stelde overal grenzen aan.

Psalm 104 geeft er een prachtige beschrijving van: ‘U hebt de maan gemaakt voor de tijden, de zon weet wanneer zij moet ondergaan. Als U het duister spreidt, valt de nacht, en alles wat leeft in het woud gaat zich roeren. De jonge leeuwen gaan uit op roof, brullend vragen zij God om voedsel. Bij zonsopgang trekken zij zich terug en leggen zich neer in hun legers.’

Ook aan de mens had God zijn eigen tijd gegeven: ‘Gaat de zon op, dan trekken zij (de dieren) zich terug en leggen zich neer in hun holen. De mens gaat dan uit tot zijn werk, naar zijn arbeid tot de avond toe.’

Alles heeft zijn eigen tijd. Alles leeft binnen de door God gestelde grenzen.

Zo is het bij de natuur. Zo was het ook bij de mens. Door de zondeval veranderde dat. Toen wilde de mens de rol van God overnemen. Hij at van de boom. Hij overschreed bewust de grens die God hem had gesteld. De mens bleef hardleers. Beheren werd beheersen. Telkens weer verlegde de mens zijn grenzen. In zijn eigen leven. In de schepping. Voor de mens zijn er nog nauwelijks grenzen.

Met alle gevolgen van dien. Beheren brengt zegen. Beheersen brengt vloek. Leven en werken binnen die grenzen is rustgevend en ontspannend. Leven en werken buiten de grenzen die God stelt, is bedreigend. Veel leed en rampen hebben te maken hebben met de manier waarop wij mensen met de schepping omgaan. Het is verre van ongevaarlijk als wij ons niet houden aan de orde en de grenzen die God gesteld heeft. Dat is wat de Bijbel ‘zonde’ noemt. Zonde is: tegen God en tegen Zijn bedoeling ingaan. Daar komt alleen maar ellende van.

Tip: Nog een heel mooi Bijbelgedeelte dat hierbij past, is Prediker 3:1-8: ‘Alles heeft zijn tijd.’

Deel deze overdenking: