NPO Logo EO Logo youtube facebook navicon search video check cross whatsapp facebook-share mail tag image audio close menu
Nederland Zingt

Nederland Zingt

30 april 2011, 17:55

Een uitzending in het teken van dichter en componist Adrianus Valerius.

Deze uitzending van 'Nederland Zingt' op Koninginnedag staat in het teken van dichter en componist Adrianus Valerius. Zijn belangrijkste werk is de verzameling geuzenliederen, uitgebracht in zijn 'Nederlandtsche gedenck-clanck'.

De liederen, steeds gedicht op bestaande, maar door Valerius soms aangepaste melodie├źn, beleefden een kortstondige populariteit, maar raakten daarna in de vergetelheid, om vanaf het einde van de 19e eeuw weer geliefd te worden als vaderlandse liederen.

Het allerbekendste lied uit de bundel is het Wilhelmus, een oud geuzenlied dat uitgegroeid is tot het nationale volkslied.