Nederland Zingt Dichtbij - Brigitte Makkinje

22 maart 2020, 11:40

In deze speciale uitzending van Nederland Zingt Dichtbij gaat Jurjen ten Brinke op pad met Brigitte Makkinje van Serve The City Amsterdam. Samen gaan zij op zoek naar hoopvolle initiatieven, nu ons land in de greep is van corona. Hoe ervaart Brigitte God dichtbij in deze onzekere tijden? En hoe slaan christenen en niet-christenen de handen ineen om anderen te helpen? “Mijn geloof is voor mij een inspiratiebron om mijn hart en handen in te zetten voor anderen”, zegt Brigitte. “Ik vind het bijzonder dat zoveel mensen hun hulp aanbieden en anderen bemoedigen. Dat kan al met een klein gebaar, zoals een kaartje voor een zorgmedewerker. En ook groot, bijvoorbeeld met een buitenconcert voor geïsoleerde ouderen.” Een uitzending vol positieve acties - waar jij ook aan kunt bijdragen – met vertrouwde muziek, samenzang en een Bijbelse overdenking.

Deze liederen gaan we zingen

 • Rust mijn ziel uw God is Koning
 • Je hoeft niet bang te zijn
 • Wees niet bevreesd
 • Veilig in Uw nabijheid
 • De kracht van uw liefde
 • Als g' in nood gezeten
 • Heer, hoor mijn gebed
 • Een instrument van God
 • Geven
 • In bidden en in smeken
 • Wie zich eens gaf aan Jezus
 • Wat vlied' of bezwijk
 • Er is een dag

Bekijk hier de liedteksten en uitvoerenden.

Lied van de week: Wees niet bevreesd

Hulp nodig of hulp bieden?

Wij hebben een aantal (landelijke) initiatieven voor je op een rijtje gezet. Heb je hulp nodig of wil je graag hulp bieden? Kijk op de websites die hieronder genoemd worden en kies een manier of organisatie die bij jou past.

Serve the City

Serve the City Amsterdam, waar Brigitte werkt, heeft de krachten gebundeld met en Burennetwerk en Present Amsterdam en samen bedacht hoe zij snel en concreet kunnen helpen. Klik hier als je meer wilt weten of wilt helpen.

Ook Serve the City afdelingen in andere steden, zoals bijvoorbeeld Utrecht, hebben Coronahulp initiatieven.

Niet alleen

'Niet alleen' is een landelijk initiatief van verschillende Nederlandse kerkgenootschappen.

"Vandaag vouwen we niet alleen de handen, we steken ze ook uit de mouwen! Kerken en lokale organisaties bundelen hun krachten op het platform #nietalleen. Vanaf vandaag kunnen mensen die behoefte hebben aan hulp zich aanmelden via de website nietalleen.nl of bellen naar het nummer 0800 1322." zo luidt de boodschap van de initiatiefnemers van Niet Alleen.

Tijdens het derde moment van Nationaal Gebed lichtte initiatiefnemer Tiemen Westerduin nog toe: “In Nunspeet had de voedselbank een tekort door het coronavirus. Dat raakte mij. Dat kwetsbaren de eerste klappen gaan opvangen mag niet zo zijn.”
Bekijk hier het moment terug.

Nog meer initiatieven

 • Praatje met een belmaatje: verspreiden telefoonnummers van aangemelde vrijwilligers in verzorgingstehuizen, vanuit de verzorgingstehuizen kunnen bewoners die daar behoefte aan hebben bellen
 • Gewoon mensen die willen helpen: netwerk die mensen die hulp zoeken en hulp bieden verbindt; ook zijn via deze downloads buurtbrieven beschikbaar, die je kunt printen en gebruiken om in contact te komen met je buren
 • Samen sterk tegen Corona: download de poster die op jou van toepassing is en maak zo zichtbaar of je hulp nodig hebt of hulp wilt bieden
 • Corona Durf te vragen/helpen: facebookgroepen per provincie waar je hulp kunt vragen of aanbieden

Verder zijn er veel plaatselijke Facebookgroepen opgericht, waarin mensen die hulpvragen hebben worden gematcht met mensen die hulp aanbieden.

EO Metterdaad

Van Apeldoorn tot Afghanistan en van Rotterdam tot Rwanda: de gevolgen van het coronavirus raken ons allemaal. Dichtbij, in onze huizen en onze steden. Verder weg, bij onze medemensen over de hele wereld. 

Daarom is EO Metterdaad een noodhulpcampagne gestart om u de mogelijkheid te geven ook financieel te helpen. Dat doen we samen met de initiatiefnemers achter nietalleen.nl en met de andere hulporganisaties in ons netwerk. Zij doen wat ze kunnen om mensen in nood bij te staan. In Nederland én wereldwijd. Met uw gift steunt u hun belangrijke werk. 

Kijk op de website van EO Metterdaad voor meer informatie.

Deze aflevering hoort bij:

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: