Nederland Zingt Dichtbij - Henk Helmantel

14 maart 2021, 11:45

Kunstenaar Henk Helmantel staat nationaal en internationaal bekend om zijn meesterlijk geschilderde stillevens met fruit en schilderijen van kerk- en kloosterinterieurs. Jurjen ten Brinke bezoekt hem in de door hemzelf herbouwde middeleeuwse pastorieboerderij in het Groningse Westeremden. Daar heeft hij een atelier en museum aan huis. Het staat vol kunstwerken en historische gebruiksvoorwerpen van zijn stillevens. Henk laat Jurjen zien hoe hij in Gods Licht het bijzondere ontdekt in het alledaagse, en dat met verf vastlegt.

Deze liederen gaan we zingen

  • Gij boden rond Gods troon
  • Eeuwig Woord U willen wij bezingen
  • Als ik Hem maar kenne
  • De wereld is van Hem vervuld
  • Psalm 36
  • Morgenglans der eeuwigheid
  • Psalm 24
  • O licht uit licht uit God geboren
  • Zo is mijn God
  • Als tussen licht en donker

Bekijk hier de liedteksten, uitvoerenden en meer informatie.

Voorproefje: Als ik Hem maar kenne

Drents museum

De schilderijen van Henk Helmantel zijn onder andere in het Drents museum te bewonderen. In de periode tot en met 2 september 2021 is er een overzichtstentoonstelling met ruim 80 schilderijen van Henk Helmantel. Een bijzonder onderdeel van de tentoonstelling zijn de voorwerpen die op de stillevens zijn afgebeeld en uit de persoonlijke verzameling van de kunstenaar komen. Meer informatie kun je vinden op de website van het museum.

Ikonenmuseum Kampen

Ook in het Ikonenmuseum in Kampen is het werk van Henk Helmantel te bewonderen. Tot 30 oktober 2021 is er een ontmoeting tussen de collectie van Henk en Babs Helmantel (verzamelde voorwerpen en eigen werk) en ikonen uit de collectie van het Ikonenmuseum.

In zes zalen worden middeleeuwse beelden, stillevens, kerkinterieurs, ikonen en andere objecten getoond in zeven thema’s zoals bijvoorbeeld: Tand des tijds, waarbij schilderijen van archeologische voorwerpen worden gecombineerd met 16e-eeuwse ikonen en Byzantijnse kruizen uit de Middeleeuwen. En Lazarus, waar thema’s als dood en leven, licht en donker en het perspectief op de opstanding worden getoond.

Meer informatie kun je vinden op de website van het museum of op de website van Henk Helmantel.

Deze aflevering hoort bij:

Op de hoogte blijven van Nederland Zingt?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: