Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ben Ketting vertelt over zijn eigen vragen: 'Uiteindelijk ben ik dat jochie op mijn knieën wat tegen God zei: Ik wil in U geloven'

29 april 2023 · Leestijd 4 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ben Ketting ken je wellicht nog van zijn tijd als presentator en zanger van het programma Prinsen & Prinsessen, wat in de jaren geleden op tv was. We spraken hem voor Nederland Zingt over die tijd, en over zijn eigen geloofsleven: vol met eerlijke vragen aan God.

Samen zitten Henk en Ben achter de piano. De piano, die ook zo centraal stond in het programma Prinsen en Prinsessen. Jarenlang presenteerde Ben dit programma en maakte hij liedjes rondom de verhalen en vragen van kinderen die te gast waren.

Zelf zegt hij over het programma: "God staat eigenlijk boven alles, in de Bijbel wordt hij Koning genoemd. Dus zijn wij als zijn kinderen Prinsen en Prinsessen!"

Het begin

Tijdens zijn conservatoriumtijd schreef Ben al ontzettend veel liedjes. Daarna begon bij bij de NCRV en schreef hij in het programma Kletsmajoor ook kleuterliedjes. "Dat schrijven was voor mij ontzettend belangrijk, dat vond ik echt leuk. Maar wat mij bijblijft zijn de verhalen van de kinderen waar ik dan voor schreef."

Hij maakte ook toen al liedjes voor kinderen met moeilijke vragen en moeilijke levens. "Ik schreef voor kinderen die ziek waren, maar zelfs ook voor kinderen die nu niet meer leven. Die verhalen zijn mij altijd wel bijgebleven."

Heilig doen

De verhalen die hij tegen kwam zaten altijd al vol vragen, over het leven en aan God. "Met de moeilijke dingen die je tegenkomt, daar kun je heel 'holy' (heilig) over doen, maar je kunt ook zeggen: Ik snap er geen barst van, hoe kan dat nou? Ik geloof toch." 

Bij de kinderen zag hij dat ze veel liedjes leerden en daarmee veel over de God zongen, terwijl de realiteit soms anders was. "Ze dachten dan: Als ik op school zit word ik wel gepest, en dan word ik heel bang, hoe kan dat nou?" Hij probeerde die vragen altijd in liedjes te vangen.

God leerde hem: Je moet niks

Ben vertelt: "Soms denk ik nog: Mag ik niet zijn? of heb ik wel mijn best gedaan?" Vaak hoorde hij om zich heen mensen zeggen dat er altijd maar meer moet, en er altijd meer van hem werd verwacht.

God zelf leerde hem een mooie les. "God zegt: Je moet helemaal niks. Je bent mijn kind en ik weet dat je maakt nog steeds fouten maakt en  niet alles goed doet. Maar ik hou van je. Er is morgen weer een nieuwe dag en dan mag je opnieuw beginnen."

Een koningskind met vragen

Ooit ging Ben als jongetje op zijn knieën en zei tegen God: 'Ik wil heel graag in U geloven'. Voor hem is dat zijn basis gebleven. Hij zag veel en maakte veel mee, armoede en rijkdom, en zag ook fantastische dingen in zijn EO-tijd en reisde veel. "Maar uiteindelijk ben ik dat jochie wat in die tribune zit bij Prinsen & Prinsessen. Soms maken we het ons moeilijk en denken we dat we overal antwoorden op moeten hebben. Dat schrijven we dan in liederen en preken, maar God zegt: Dit leven is zo beperkt, het gaat komen maar je bent er nog niet."

Ben bleef zijn vragen opschrijven en draagt ze nog steeds met zich mee. Hij leerde zelf in meer eenvoud te leven, en te accepteren dat hij niet alles kan en hoeft te weten. Dat geeft hij graag ook mee aan de mensen om zich heen. "Kunnen berusten en rusten dat het okay is, dat je het niet allemaal goed doet en allemaal kan. Eigenlijk is dat het worden als een kind."

De uitzending over vragen

Benieuwd naar de hele uitzending over 'Vragen'? Bekijk hieronder de aflevering  van Prinsen & Prinsessen waarin het lied over vragen wat Ben zingt ook voorbij komt. 

Liedtekst (uit de video en uitzending):

honderdduizend vragen
ik heb ze overdacht
moet ik wachten, Vader?
geef mij dan Uw kracht
ik denk wel eens bij al die vragen
zoals die laatste keer:
waarom blijft het soms stil, God
bent U er echt, meneer?

help me te geloven
ook al ben ik klein
dwars door al die vragen
dicht bij U te zijn
en kom ik bij U in de hemel
't is maar een idee
want als U het niet erg vindt, God
neem ik mijn vragen mee

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Meer Nederland Zingt? Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief!

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--