Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De Lofzang uit Heerde: Een koor dat de Hoop omarmt in tijden van verlies

8 juni 2023 · Leestijd 3 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

'Een Toekomst vol van Hoop' is het lied waar het Mannenkoor de Lofzang uit Heerde veel steun aan heeft gehad tijdens de corona periode. Ze hebben een aantal koorleden verloren. Hoe ze dit hebben ervaren en hoe zij daarmee zijn omgegaan, wordt door meerdere koorleden in dit interview vertelt.

Een lege plek

Tijdens de corona periode had mannenkoor De Lofzang uit Heerde het zwaar. Een van de koorleden Henk Sleijster vertelt dat ze in korte tijd acht mensen uit het koor verloren aan corona: "Dat doet heel veel pijn. Je kon altijd met elkaar zingen, overal met elkaar naar toegaan en een concert geven."

Zo had Henk na de maandagse repetitieavond nog een koorlid gezien die zijn auto instapte. Dit bleek achteraf dan ook de laatste keer dat hij hem in levende lijve zag. "Het is onbegrijpelijk, tot aan de dag van vandaag nog steeds." Ook Henk Bijsterbosch, een ander koorlid, vertelt dat als hij nu op het koor zit, een lege plek ziet. "Regelmatig valt je blik op die plek en dan is hij er niet meer. Dat is wel heel naar."

Moeilijke periode

Voor veel mannen was het moeilijk omdat het ook een periode was waarin ze niet meer bij elkaar samen konden komen. Niet alleen gingen de repetities niet door, maar ook de uitvaarten waren op afstand. Er mochten geen mensen bij zijn.

Dietrik Augustinus, de Secretaris van het koor, vertelt dat ze in deze tijd zoveel mogelijk hebben gedeeld met elkaar, bijvoorbeeld via de mail om elkaar op de hoogte te houden van de gang van zaken.

'Blijf met mij Heer'

"Het eerste dat we gedaan hebben is een herdenkingsavond organiseren in de Johannes Kerk in Heerde", vertelt Dietrik. "Dat was eigenlijk de eerste keer dat we weer als koor samenkwamen en met elkaar konden zingen. We waren in ons tenue, om de overledenen te herdenken met elkaar."

 Dit vond hij een heel erg aangrijpend moment. "Dat je samen zingt 'Blijf met mij Heer'. Dat is een lied met een hele diepe en rijke tekst met in het laatste couplet dat als je de ogen sluit, je dan God mag zien".

We zingen woorden van hoop en troost

Op de vraag wat Dietrik om zich heen ziet, wanneer er gezongen wordt, antwoordt hij: "Ja, ik denk dat van veel van onze mannen gezegd kan worden dat we ons niet uiten in woord. Maar in ons lied kunnen we dat wél. En dat vind ik dan ook het mooie aan koorzang. Dat je jezelf kunt uiten en mooie woorden van hoop en troost kunt zingen met elkaar. Dat doet wat met ons mannen. En dat is mooi.'

Het lied spreekt natuurlijk over hoop. Zo vertelt Dietrik: 'Je hoopt dat er een eind aan de corona periode komt, maar ook als dat niet gebeurt en je komt te overlijden, dan is er een toekomst vol van hoop. En dat is prachtig. Het houdt hier niet op.'

Ben je benieuwd naar het volledige interview en de prachtige versie van dit lied? Bekijk hem dan bovenaan in dit artikel!

--:--