Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ds. Arie van der Veer over Psalm 1: ‘God plant zijn kinderen op een geweldige plek in een droog land’

18 oktober 2022 · Leestijd 3 min

Deze week staat Nederland Zingt in het teken van het 50-jarige bestaan van EO Metterdaad. Wat heeft dit te maken met een meditatie van ds. Arie van der Veer over psalm 1? Lees snel verder.

In een van zijn dagboeken heeft ds. Arie van der Veer een prachtige meditatie geschreven over psalm 1. De psalm gaat over bomen, en Arie legt uit hoe wij als gelovigen ook een soort bomen zijn.

Psalm 1 door Psalmen voor Nu

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dit zegt ds. Arie van der Veer erover 

"Hoge bomen vangen veel wind. Aan de vruchten kent men de boom. De kat uit de boom kijken. Zoals de boom valt, blijft hij liggen.

Wij gebruiken een boom heel vaak als beeld!

In de Bijbel gebeurt dat ook. Gelovige mensen worden met bomen vergeleken. Israël wordt een edele olijfboom genoemd. Christus noemt Zich de ware wijnstok.

Psalm 1 rijst het lot van de gelovige mensen. Ze groeien namelijk niet zomaar op. Gelovigen zijn geen wilde bomen. Ze worden door God op een speciale plek gepoot en in speciale grond geplant."

Arie vergelijkt de zorg van God voor Zijn kinderen met het planten van bomen. "Zo’n zorg heeft God voor Zijn kinderen. Hij pootte Israël in het beloofde land. En Psalm 1 zegt dat de rechtvaardigen, Gods kinderen dus, geplant worden aan waterstromen. Een beeld dat voor Israëlieten veelzeggend moet zijn geweest. God plant Zijn kinderen op een geweldige plek in een droog land."

Dat betekent niet dat het leven heel makkelijk zal verlopen. "Hitte en droogte zullen blijven", zegt Arie hierover. Ook stormen zullen in ons leven blijven razen. Ze kunnen allemaal veel schade aanrichten. Maar in de storm zal Hij er zijn. God zorgt voor zijn planten."

Lees de gehele meditatie en meer in het boek 'Geloof dat maar', een Bijbels dagboek van ds. Arie van der Veer.

Herbebossing in Kenia

Vanwege het 50-jarige bestaan steunt Metterdaad een project dat ook alles te maken heeft met bomen, namelijk herbebossing. Via een duurzaam project worden ondergrondse wortels van bomen gebruikt om weer nieuwe bomen te laten groeien in het droge Keniaanse land. Hierdoor wordt de grond weer vruchtbaar waardoor mensen voedsel kunnen verbouwen.

Klik hier voor meer informatie over het project. 

--:--