Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een grote les voor Jurjen ten Brinke: 'Pas op voor ervaringen'

7 januari 2024 · Leestijd 2 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Hij was nog maar een paar jaar voorganger en jarig op een zondag. Uit goed gebruik ontvangt de voorganger dan een bemoediging van een van de ouderlingen. Jurjen ten Brinke verwachte een algemene boodschap en daar zat hij eigenlijk niet op te wachten. Maar hij werd positief verrast.

De ouderling las voor uit het boek 2 Samuël hoofdstuk 5 vanaf vers 19. Koning David moest vechten tegen de Filistijnen. God vertelde hem wat hij moest doen. Maar David moest goed luisteren. Want de eerste keer moest hij recht op de Filistijnen af en won hij. 'Maar korte tijd daarna stond de Vallei weer vol met Filistijnen en David stond er weer tegenover. We lezen dat hij niet dacht: O, de vorige keer moest ik er recht op af en toen heb ik gewonnen.' Nee, God wilde dat David iets anders deed. Daarmee won hij de strijd. 

Pas op ervaringen

De boodschap voor Jurjen was: Pas op voor ervaringen, pas op voor 'ik weet wel hoe dit werkt'. Ervaringen kunnen heel positief zijn, ze maken je ook stabiel. Toch zegt Jurjen: Op cruciale momenten in je leven mag je vragen hoe zou God willen dat ik het nu doe? Net als David. Hij deed wat de Heer hem had bevolen. 'Bouw niet op je ervaringen, maar durf op je knieën te gaan om God te vragen: Hoe zal ik het deze keer doen? En als God dan antwoord, wees dan ook gehoorzaam.' Dat was de les die de jonge Jurjen kreeg en die hij doorgeeft aan jou en mij. 

Beluister de gehele overdenking in de video bovenaan dit artikel. Liever de uitzending van 7 januari 2023, waar de overdenking van Jurjen onderdeel van was, terugkijken? Dat kan ook, op NPO Start.

--:--