Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Elly Zuiderveld open over afscheid nemen: 'God heeft genade gegeven'

29 november 2023 · Leestijd 3 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

'Louter genade is het waarop je een kind van God mag zijn. Dat besefte ik ook na een leven van maar zoeken en rommelen en het niet weten', vertelt zangeres Elly Zuiderveld in een nieuwe podcast-aflevering van Dit Is Mijn Lied. Daarin is ze ook open over haar persoonlijk leven waarin afscheid nemen heel dichtbij komt.

Voor de zangeres is geloven en het kennen van Gods genade niet altijd vanzelfsprekend geweest. Elly, bekend van het christelijke zangduo Elly en Rikkert, bekeerde zich in de jaren '70. In de zevende podcastaflevering vertelt ze over het lied Amazing Grace. Een bekend Engelstalig kerklied dat ze vertaalde naar het Nederlandse Genade zo oneindig groot. 

Zusje

'Dan prijs ik Hem in eeuwigheid, dat ik genade vond', is een van de mooie zinnen uit het lied. 'Het lied is voor ieder persoonlijk', vertelt Elly. 'Niet alleen maar voor wij, maar voor ik, voor mij. God heeft mij lief, God heeft naar mij omgezien, mij genade gegeven. Mijn zusje ligt op dit moment op sterven. Ik had nooit gedacht dat ze eerder zou gaan. Maar zij gelooft ook in die genade en ik weet dat ze omhelst zal worden als ze daar aankomt. Veilig bij de Vader, de Zoon en de Heilige Geest die ons genade geeft, Die genade is.' 

'Vrij van die zware knie op je borst'

Het lied gaat helemaal over genade. Hoe dat voor haar voelt? 'Dat je eindelijk vrij bent van die zware knie op je borst', zegt ze tegen Remco Hakkert. 'Als je vroeger vocht met je vriendjes op straat en dan ging er één met z'n knie bovenop je zitten, weet je dat nog? En dan riep die 'Genade, genade!'. En dan zei je maar 'genade' want dan was je vrij. En zo voelde ik me ook toen ik voor het eerst ontdekte wat genade was. Dat je eindelijk vrij bent van die zware knie op je borst. Genade, zo oneindig groot. Dat ik, die 't niet verdien. Het leven vond, want ik was dood
En blind, maar nu kan 'k zien.; En dat zijn dan ook precies de woorden die ze gebruikte om het lied te vertalen. 

Amazing Grace vertalen was trouwens best nog wel een uitdaging. 'Mijn hart sprong op van blijdschap toen ik dit lied mocht vertalen, maar het was nog best wel moeilijk.' Daarover vertelt Elly meer in de podcastafleving, die beluister je in de video bovenaan dit artikel of via de knop hieronder. 

Meer over Elly Zuiderveld lees je hier: 

Elly Zuiderveld: ‘Na bekering ben ik anders gaan opvoeden'

Lees ook over:

Elly Zuiderveld: ‘Na bekering ben ik anders gaan opvoeden'
Elly Zuiderveld had zich ermee verzoend dat ze niet in de hemel kwam

Lees ook over:

Elly Zuiderveld had zich ermee verzoend dat ze niet in de hemel kwam
beluister de podcast Dit Is Mijn Lied

Meer muziek? `schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--