Ga naar submenu Ga naar zoekveld

In gesprek met Trinity: 'We begonnen voor 50 gulden in een jeugddienst'

2 juli 2024 · Leestijd 3 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Elbert en Johan Smelt van de band Trinity spraken met Nederland Zingt op Strandheem Festival. Vers terug uit Peru vertelden ze onder andere over hun muzikale achtergrond, de kracht van samen zingen en hoe ouders in verbinding kunnen blijven met hun kinderen in deze uitdagende tijd.

'We hadden onze muziek nog nooit ten volle laten horen in Peru. Dit was echt voor het eerst dat we terugkwamen', vertelt Johan. 'We hebben drie grote concertent gegeven en mensen pakten het heel goed op.' Elbert vult zijn broer aan: 'Sommige mensen volgen ons daar al jaren. Ze kennen ons daar als de zoontjes van de dominee in Lima. Het was heel tof om dat eindelijk met elkaar te kunnen doen.'

Voetbalstadion

De vader van Elbert en Johan was lange tijd zendingspredikant in de armere wijken van de hoofdstad van Peru. De band is min of meer schatplichtig aan het land met betrekking tot de herkomst van hun muziek. 'Onze muziek heeft natuurlijk heel veel folklorische invloeden uit Peru. Om dat terug te kunnen geven aan het land waar je dat hebt opgepakt, voelde heel speciaal. Onze geluidsman zei ook dat hij onze muziek nu pas echt goed begreep', aldus Johan.

'Samen maak je als geheel iets moois, jouw stem gaat op in het grotere geheel. Dat alleen al is een protest tegen de individualisering van deze tijd', zegt Elbert over de kracht van samen zingen. 'Alles begint tegenwoordig met 'zelf', afhankelijk zijn van iets en deel zijn van iets groters is niet iets vies. Waar we dat nog hebben is bij Nederland Zingt, festivals en concerten.' Johan voegt daar nog 'en in voetbalstadions' aan toe.

Lichtstad

Het nummer 'Lichtstad met uw paar'len poorten' is niet een lied dat je gelijk met de band Trinity associeert. Toch denken de broers graag door over het thema van het lied. 'Wanneer verlangen wij nou naar de hemel? Maranatha, kom spoedig Heer. Dat zeg ik helemaal niet zo vaak, als kind en christen van mijn tijd. Maar als je, zoals in Peru, aanloopt tegen echt, structureel onrecht en hoe wij als Westen ten koste leven van het zuidelijk halfrond. Dan voel je het weer even', zegt Elbert.

Voor mensen die zich afvragen of ze ook een roeping als muzikant moeten najagen hebben de broers nog een wijs advies in petto. 'Je moet het gewoon gaan doen. Meters maken. Wij zijn als Trinity ook heel klein begonnen. We speelden voor 50 gulden in een jeugddienst. We hebben in huiskamers gespeeld, in de gevangenis, in Lima. Dan voel je die connectie en dan is het al oké. Als je het maar met je hart doet.'

Bekijk en beluister het complete interview met de broers Smelt in bovenstaande video!

--:--