Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Indrukwekkend hoe deze zusjes 'Merck toch hoe sterck' op het orgel spelen

12 september 2023 · Leestijd 2 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Hoe bijzonder is dit! Twee zusjes (Emma 10 jaar en Julia 21 jaar) spelen samen op het orgel 'Merck toch hoe sterck'. Toen ze onlangs in Tholen waren, konden ze het dan ook niet nalaten om samen dit lied op het orgel te spelen. En het klinkt prachtig, luister maar!

Muziek is voor beide zusjes hun uitlaatklep. Dit heeft ertoe geleid dat ze geen les hebben gehad in het orgelspelen, maar zichzelf hebben aangeleerd. Een keer tijdens geschiedenisles leerde Emma dit lied. Het begon allemaal op de dwarsfluit, maar later begonnen ze samen te spelen op het orgel. Vaak spelen ze liederen uit een liedbundel of een Psalmboek. Dit doen ze afwisselend op het orgel, de harp en de dwarsfluit. Met de muziek willen ze graag andere mensen blij maken, maar spelen ze bovenal tot eer van God!

Het lied

Het lied 'Merck toch hoe sterck' gaat over het beleg van Bergen-op-Zoom en is een overwinningslied over het ontzetten van de stad, na een drie maanden durend beleg. Het lied is geschreven door Adriaen Valerius. Er zijn maar weinig andere schrijvers die geestelijke liederen in een geschiedenisboek hebben verwerkt. Een van de bekendste liederen is: ‘Wilt heden nu treden voor God den Heere’. En uiteraard ook dit bekende lied:’ Merck toch hoe sterck’. 

--:--