Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mooi! 'Ga nu heen in vrede' op het Father Willis-orgel in Leiden

30 oktober 2023 · Leestijd 3 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Van fluisterzacht tot indrukwekkend ruimtevullend, de klanken van het Willis-orgel in de Hooglandse Kerk in Leiden. En op 11 november kan iedereen er van genieten tijdens het EO-Nederland Zingt Event. Wat maakt dit orgel zo bijzonder? Dat zochten we uit!

De naam van het orgel doet het al vermoeden: Het Father Willis-orgel is een Engels orgel. Sterker nog: het orgel is voor zover wij weten het grootste Engelse orgel wat we in Nederland hebben. De orgelpijpen zijn wel 10 meter hoog! En dat, in combinatie met 3 klaviers, geeft een prachtig klankgeluid.

Engels orgel naar Leiden

Dit orgel werd oorspronkelijk gebouwd in 1891 voor de St. Mark's Church in Birkenhead, Engeland. In 1995 kwam het orgel in bezit van de Nederlandse organist Henk Kooiker. Hij schonk het later aan de Hooglandse Kerk. Na een grondige restauratie werd het orgel ingepast in de kerk in Leiden. Hier genieten vele tienduizenden mensen ieder jaar van zijn bijzondere klanken!

Met het orgel kwam ook de Engelse kerk- en koormuziek naar Nederland. De Leidse Cantorij, het koor van de Hooglandse kerk, trekt sinds jaar en dag de aandacht met concerten en evensongs. Vele organisten spelen ook met veel plezier op het orgel. In de video bovenaan dit artikel hoor je Gert van Hoef die Pomp and Circumstance speelt. De melodie kennen velen waarschijnlijk van het kerklied Ga nu heen in vrede. 

Nederland Zingt Event

Ook tijdens het Nederland Zingt Event zal het Engelse orgel klinken. Onder de samenzang en tijdens de muzikale bijdrages van mannenkoor de Gouwe Stem. In de ochtend zal organist Martin Zonnenberg spelen, 's middags organist Martin Mans. Naast mannenkoor de Gouwe Stem zullen ook Sharon Kips, Kees Kraayenoord en The Choir Company Vocals met ons zingen. En Jurjen ten Brinke deelt een overdenking over het thema 'Wij delen de liefde'. 

We hopen op een waardevol en onvergetelijk samenzijn. Wil je er bij zijn op 11 november in Leiden. Dat kan! De laatste kaarten zijn nu in de verkoop. 

Meer informatie & tickets

Informatie voor het schrijven van dit artikel is onder meer ingewonnen bij de website cathedralorgan.nl.

--:--