Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ontroerend! Dit lied over geloven vroeger en nu

27 november 2023 · Leestijd 5 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Dit wil je echt even zien. Ontroerend! Een lied over hoe het geloof door de jaren heen veranderd is. In het Roermonds dialect, opgenomen in de prachtige Sint Christoffelkathedraal in Roermond. Waar gaat het lied precies over en wat hopen de makers er mee te bereiken? We vroegen het zanger Rob Reyners.

Waar gaat het lied over?

"Het lied is getiteld 'Geluive' gaat over het katholieke geloof in vroegere tijden. In de tekst wordt verteld over het geloof zo'n dertig jaar geleden en hoe het er toen aan toe ging. Het was normaal om te geloven, mensen gingen meermaals per week naar de kerk en wat de pastoor zei werd als waarheid aangenomen. In de laatste twee zinnen van het refrein van het lied wordt er gezegd dat veel mensen alle bovenstaande zaken om het even zijn en dat mensen denken 'Ik geloof het allemaal wel' (bedoeld als dubbelzinnigheid dus). Het lied is een cover, maar deze versie is behoorlijk anders dan het origineel. Het is gezongen, gearrangeerd, bewerkt en gemixt door ondergetekende." 

Het lied heeft voor mij vele lagen; als zanger en muzikant, maar ook als mens.

Rob Reyners

Meer muziek? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van Nederland Zingt!

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

Waarom is het lied zo bijzonder?

"Het lied omschrijft eigenlijk de ontkerkelijking die de laatste jaren deels gaande is. Echter is het lied al meer dan 20 jaar geleden geschreven, wat aangeeft dat dit proces spijtig genoeg zelfs toen al gaande was. Er wordt niet de nadruk gelegd op hoe schrijnend de ontkerkelijking is, maar op hoe het eraan toe ging toen men nog volop naar de kerk ging en het geloof een centrale rol speelde in het leven van mensen." 

"Voor mij persoonlijk is het lied bijzonder omdat mijn oom de muziek voor het lied heeft geschreven. Toen mijn vader (de oudste van de broers) vorig jaar november overleed, was zijn uitvaart in deze kathedraal, wat het lied en de bijbehorende video voor mij een extra emotionele lading geeft. Tot slot vind ik het geloof erg belangrijk in mijn leven. Ik praktiseer het niet in de klassieke zin van het woord (bijv. wekelijks naar de kerk), maar bidden doe ik iedere dag. God is voor mij een houvast, een baken van hoop en vertrouwen. Zoals je kunt begrijpen, heeft het lied voor mij vele lagen; als zanger en muzikant, maar ook als mens."

Waarom is er gekozen voor deze kathedraal in combinatie met het lied?

"Goed om te weten is dat het normaliter niet is toegestaan om op bepaalde plekken in de kathedraal te komen. Daarnaast is het absoluut niet toegestaan om met een drone in de kathedraal te vliegen en te filmen. Gezien mijn netwerk binnen het bisdom Roermond hebben we hier gelukkig wel toestemming voor gekregen, met een prachtige video als resultaat!" 

"Zelf ben ik geboren en getogen in Roermond. Deze kerk heeft een speciaal plekje in de harten van de Roermondenaren. Daarbij is het dé kathedraal van Limburg én bisdom Roermond. Speciale (internationale) diensten worden dan ook altijd in deze kathedraal gehouden. Bovenop de kathedraal staat een beeld van Sint Christoffel met kindje Jezus op zijn arm (die kun je aan het eind van de video zien). Christoffel (in het Roermonds dialect ook wel 'Sjtuf' genoemd) kijkt uit over waterstad Roermond. Het lied is geschreven en gezongen in het Roermonds dialect, wat zorgt voor een authentieke sfeer; helemaal passend bij deze prachtige 'Remunjse' kerk." 

We hopen mensen te enthousiasmeren om deze onderbelichte prachtplek met hun eigen ogen te komen bekijken!

Rob Reyners

Wauw! Nieuw adventslied van Sela, beluister 'm hier

Lees ook over:

Wauw! Nieuw adventslied van Sela, beluister 'm hier

Wat hopen de makers met deze video te bereiken?

"We hopen de kijkers een ander perspectief te geven van de kathedraal. Als kerkganger zie je vaak maar een eenzijdig beeld van de kathedraal. Wij laten 'verborgen plekjes' zien (onder andere met een drone) die mensen normaliter niet zelf kunnen bekijken. De combinatie van de prachtige beelden met de serene muziek maakt het een erg bijzondere video voor zowel lokale bewoners als toeristen. We hopen mensen te enthousiasmeren om deze onderbelichte prachtplek met hun eigen ogen te komen bekijken!" 

Liedtekst Geluive

Kiek zo’n dertig jaor geleeje
Waas geluive get geweuns
Eder huuske had zien kruutske
Zeve döchter en drie zeuns

Sóndaags ging me haos vanzellef
Meistal twee keer nao de kirk
En soms auch nog door de waek
Al had me nog zo hel gewirk

Nemes hoofde nao te dinke
Want pesjtoor dae wis ’t waal
En dae neet wis waat te baeje
Loos geweun oet zien missaal

In de jaore van ’t rieke, roomse laeve
Leepe veer mit rosekrans en mit missaal
Allewiel is heel väöl luuj det om ’t aeve
Allewiel zaet me al gauw: “Ich geluif ’t waal”

Jao, veer leerde kattechismus
Loze oet ‘Jezus en ik’
En dae vriedaags waal ins vleis oot
Det waas eine sjlechterik

In persessies leepe veer es bruudje
Ós de veutjes door
En veer zjweide mit de palmtak
In ’t hemels maagdekoor

Sóndaagsjmiddaags gingse vraoge
“Mooder, mot ich ech nao ’t lof”
Och, dan kreegse maar ein antjwaord
“Jao, vanzellef, nou en of”

In de jaore van ’t rieke, roomse laeve
Leepe veer mit rozekrans en mit missaal
Allewiel is heel väöl luuj det om ’t aeve
Allewiel zaet me al gauw: “Ich geluif ’t waal”

--:--