Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Op zondag kijken we altijd Nederland Zingt… met ijs!’

18 februari 2020 · Leestijd 4 min

Daar zit ‘ie dan, netjes gekleed met colbertje, overhempje en vlinderstrik. Wie zou dat jongetje toch zijn dat bij onze kerstopname in Rotterdam op de eerste rij zit? Is dit jongetje door zijn moeder meegenomen naar Nederland Zingt of was er toch meer aan de hand? Wij hebben het voor je uitgezocht.

De jongen heet Nathan, is zes jaar oud en is bovenal groot fan van Nederland Zingt. Hij houdt zo van het programma, dat het afgelopen jaar toch écht wel eens tijd werd om naar een opname te gaan. Het viel nog niet mee om een geschikte opname voor Nathan te vinden. Alle opnames zijn door de week en vallen buiten de schoolvakanties. Maar de speciale Nederland Zingt Kerst opname was in de buurt, dus Nathan en zijn moeder grepen hun kans. 

Na de kerstopname…

Na de avond in Rotterdam hebben wij weer contact gezocht met Nathan en zijn moeder. Toen wij Nathan vroegen wat hij van de kerstopname vond, was dat in één woord ‘leuk!’. Hij vond alles mooi: van de instrumenten tot de samenzangliederen. Dat hij pas om twaalf uur ’s nachts thuis was en de volgende ochtend gewoon weer om half negen op school moest zijn… Ach, voor een keertje moet dat kunnen.

Nederland Zingt kijken met het hele gezin

Nathans zusje Chloé van 4 is ook een trouwe Nederland Zingt kijkster. De ouders van Nathan en Chloé wilden op zondag graag twee keer naar de kerk, maar met twee jonge kinderen ging dat nog niet zo makkelijk. De oplossing: één ouder gaat naar de kerk en de ander blijft thuis met de kinderen om Nederland Zingt terug te kijken. En dit is nu al een aantal jaar een gezellige traditie.

De tekst gaat onder de foto verder.

Foto_Nathan_en_Chloe_Cropped

Tijdens het gesprek met Nathan en zijn moeder over Nederland Zingt, begint Chloé ineens enthousiast te vertellen over ijsjes eten. Hun moeder geeft toelichting: tijdens het terugkijken van Nederland Zingt wordt er steevast een ijsje gegeten. Heerlijk op de bank, en hiermee wordt de keel ook gelijk gesmeerd. 

De favorieten van Nathan en Chloé

Op de vraag welke artiesten en koren hij het liefst ziet, antwoordt Nathan ‘Ik vind alles leuk!’ Maar na nog dieper nadenken en met een beetje hulp van Chloé, kwam hij toch uit bij de kinderkoren. ‘Wanneer er bekende kinderliedjes zijn, zingen de kinderen graag mee’ vult Nathans moeder aan. 

Ook het kiezen van één favoriet lied vindt Nathan moeilijk. Hij besluit dat hij niet kan kiezen. Toch weet Nathans moeder het wel. Dat ene lied van Kees Kraayenoord… hoe heette het toch ook alweer? ‘Houd vol!’ roept Nathan uit.

Wat zou er gebeuren als Nathan ‘zijn eigen’ Nederland Zingt uitzending mocht maken? Dan kwam er een aflevering met van alles: kinderliedjes, en ‘grote-mensen-liederen’; liederen gezongen door heel veel mensen bij elkaar en liederen gezongen door bijvoorbeeld Sela. En zo groots als Nederland Zingt was in de Laurenskerk van Rotterdam, zo klein en gezellig is het bij de familie van Nathan thuis. Gewoon elke zondag vanaf de bank, smullen van een ijsje en genieten van Nederland Zingt.

Nathan terugzien op een opname?

Eén van de liederen waarbij je Nathan kan spotten, is 'Ga stillen in den lande'. Kijk dit lied hieronder terug. 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
--:--