Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Orgelimprovisatie popliederen Martin Zonnenberg in Roermond

28 september 2018 · Leestijd 2 min

Tijdens de opnamedag in de St. Christoffelkathedraal op dinsdag 25 september brengt Martin Zonnenberg een improvisatie op het orgel ten gehore. In deze medley verwerkt hij drie nostalgische popnummers: herkent u ze ook?

Nostalgie op een orgel

Met deze improvisatie laat Martin Zonnenberg horen dat het erg goed mogelijk is om populaire muziek op een orgel te laten klinken. Als eerste lied speelt hij 'Yesterday', origineel van The Beatles, uitgebracht in 1965. Dit nummer is geschreven door het duo Lennon-McCartney. De muziek van het tweede lied, 'The Windmills of Your Mind', is gecomponeerd door Michel Legrand. De Engelstalige versie van dit nummer is als leader bij de film 'The Thomas Crown Affair' gebruikt. Martin sluit af met de melodie van 'La Chanson des Vieux Amants' van Jacques Brel, wellicht beter bekend als 'Liefde van Later' van Herman van Veen.

Trotse orgelbouwer

Orgelbouwer Verschueren geeft Martin een kijkje in de 'machinekamer' van het instrument in de St. Christoffelkathedraal. Al lange tijd is firma Verschueren bezig dit orgel te restaureren. Met gepaste trots laat de bouwer het binnenwerk van het instrument zien: het houtwerk is ter plekke met de hand gemaakt en alle pijpen moeten één voor één gestemd worden. Echt vakmanschap dus. Ondanks dat de restauraties nog niet helemaal voltooid zijn, mocht het instrument toch bespeeld worden tijdens de opnames van Nederland Zingt. Het orgel is speciaal voor de opnames speelklaar gemaakt, zodat de klank van het instrument prachtig tot zijn recht kwam.

--:--