Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Pianist Jan Willem van Delft: 'Tijdens samenzang beleef je samen iets'

21 maart 2018 · Leestijd 2 min

'Muziek moet zijn tot Gods eer en tot ontspanning van het gemoed. Dat is een belangrijke uitspraak van J.S. Bach. Het helpt om de juiste keuzes te maken: Gods eer en de ontspanning, die samen zijn goed,' zo laat Jan Willem van Delft weten in een interview met het Reformatorisch Dagblad.

Samenzang belangrijkste onderdeel van de kerkdienst

Er is bijna geen Nederlandse christelijke artiest met wie hij het podium niet gedeeld heeft: Jan Willem van Delft. Hij werkt veel samen met Sharon Kips en Joke Buis, speelt bij Gospel Boulevard, The Convocation Bigband en bij de Oden van Salomo. Daarnaast zie je hem regelmatig bij Nederland Zingt achter de vleugel. 

Geloofdsbelijdenis
Voor de bevlogen pianist is de samenzang het belangrijkste onderdeel van een kerkdienst: "Het mooie aan gemeentezang vind ik dat je met elkaar iets beleeft. Net als het zingen in een koor. Het gevoel dat je een soort geloofsbelijdenis uitspreekt, is heel speciaal. Ik ervaar dan de meeste intimiteit."

Spelen in de kerkdienst

Alhoewel hij muzikant is, mist Jan Willem wel eens de stilte in de dienst. Hij stelt: "Om even stil te worden met elkaar: dat is lastig. Durven we ook de ruimte op te zoeken? Of wordt de stilte dan ongemakkelijk?" 

Hoe vertaalt Jan Willem dit naar zijn spel? Hij vindt het niet belangrijk om te laten zien wat je als musicus kan, maar wil graag dienen in de muziek. 

Klik hier om het gehele interview te lezen op RD.nl

Of bekijk het lied 'U zorgt voor mij' waar Jan Willem prachtig meespeelt:

--:--