Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Zingen is altijd het mooiste wat er is'

5 maart 2020 · Leestijd 4 min

Nog maar 14 jaar en toch al zingen bij Christelijk Kamper Mannenkoor ‘Door Eendracht Verbonden’ (D.E.V.). De jonge Timon is een opvallende verschijning binnen het koor, waar de gemiddelde leeftijd toch wel wat hoger ligt. Ook bij onze opname in Amersfoort is hij veel mensen opgevallen. Na deze avond hebben wij Timon nog maar eens gebeld en gevraagd wat hem drijft om zo gepassioneerd te zingen bij D.E.V.

In aanloop naar de Nederland Zingt opname

De aanloop naar de opname begon voor Timon iets meer dan een maand geleden. D.E.V. had net een aantal concerten gehad en toen werd het tijd om de Nederland Zingt avond voor te bereiden. Timon heeft niet alleen met het koor geoefend, maar heeft ook thuis met behulp van opnames de zangpartijen ingestudeerd. Alles om een prachtig optreden te kunnen verzorgen. 

Oefenen

Het oefenen van liederen gaat Timon goed af. ‘Ik vind het allemaal wel makkelijk, maar je hebt natuurlijk al die oudere mannen en die hebben wel de tijd nodig om iets te leren’. Wat Timon helpt, is dat hij in het verleden zangles heeft gehad. Hoewel hij nu even gestopt is, zijn er zeker plannen om de lessen weer op te pakken en nog beter te worden. 

Timon gaat niet elke week naar de repetities van D.E.V., want het is namelijk anderhalf uur heen- en anderhalf uur terugrijden. Was het niet makkelijker geweest om voor een koor in de buurt te kiezen? Timon denkt misschien van wel, maar ja… Toen hij een paar keer bij repetities van D.E.V. was geweest, mocht hij van Gerwin van der Plaats, de dirigent, al blijven. Op dat moment wist Timon helemaal zeker dat hij bij het Kamper Mannenkoor zou gaan zingen. Dan maar een langere reistijd.

De tekst gaat verder onder de foto

NZ_Amersfoort__c_willemjandebruin_WJB_2529_2500px_Cropped

Zingen is een uitlaatklep

Terwijl het leren van zangpartijen Timon gemakkelijk af gaat, gaat het op school soms iets minder makkelijk. Taal is niet Timons sterkste kant en juist daarom is zingen zo lekker. Het is een uitlaatklep. ‘Zingen is gewoon heel relaxt’ concludeert Timon. 

Ook praten gaat wat minder ontspannen dan zingen. Dat bleek bijvoorbeeld toen Mirjam Bouwman bij de opname ineens met een microfoon voor Timons neus stond. Wat het met hem deed als hij zulke liederen zong. Tijdens de opname wist Timon het niet goed te verwoorden, maar nu komt hij op zijn antwoord terug: ‘God heeft mij gemaakt en als ik zing, voel ik dat ik mijn schepper dien. Wat ik zing, voel ik echt. Zingen voel je vanbinnen’. 

Familie

De liefde voor mannenkoren, D.E.V. in het bijzonder, is niet zomaar. Timons vader Harry ging al op jonge leeftijd naar concerten van D.E.V., toen Klaas Jan Mulder het koor nog dirigeerde. Harry heeft de liefde door weten te geven aan Timon, bijvoorbeeld door steevast opnames van D.E.V aan te zetten in de auto. En dat niet alleen. Timon ging van kleins af aan met zijn vader mee naar de kerstconcerten van D.E.V. ‘De kerstconcerten vond ik vroeger bizar. Zo mooi.’ De droom om later bij D.E.V. te gaan zingen, was ontstaan. 

Door een oom is Timon uiteindelijk meegenomen naar de repetities van D.E.V. en nadat Timon bij het mannenkoor ging zingen, kon vader Harry natuurlijk niet achterblijven. Inmiddels zingt Harry dus ook bij D.E.V. en begeleidt hij het koor regelmatig op het orgel.

De favorieten van Timon

Wanneer Timon zijn favoriete lied mag noemen, twijfelt hij geen seconde. Dat is de oude berijming van psalm 79, en dan in het bijzonder vers 4: ‘Gedenk niet meer aan ’t kwaad, dat wij bedreven; onz’ euveldaad word’ ons uit gunst vergeven.’ Een lied dat nog op een oude cd van D.E.V. terug te vinden is. 

Er mogen van Timon sowieso wel wat meer psalmen gezongen worden. ‘Liederen uit zo’n bundel, die kent niet iedereen. Dat is dus best lastig. Het is mooi om met zoveel mensen de bekende liederen te zingen, waaronder de psalmen. Zingen is altijd het mooiste wat er is.’

Timon terugzien op een opname?

7 Maart kan je Timon terugzien in de uitzending van Nederland Zingt. Kan je nou niet wachten? Geniet dan mee van psalm 42 en spot Timon!

--:--