Ga naar zoekveld

Bijbels ABC: Zachtmoedig

dinsdag 25 juli 2017

Matteus 5:5

Wat is dat, zachtmoedigheid?

Zachtmoedigheid betekent dat je geen boosheid, bitterheid of wrok koestert, maar dat je in staat bent om kwaadsprekerij of boze bedoelingen van mensen aan God te geven. Een zachtmoedig mens staat niet op zijn strepen, maar is bereid de minste te zijn.

Van Mozes staat geschreven in Numeri 12:3: ‘Mozes nu was een zeer zachtmoedig man, meer dan enig mens op de aardbodem. Zeer zachtmoedig, dat was Mozes van zichzelf helemaal niet. Van nature was hij een enorme driftkop. Maar God kan zelfs het moeilijkste karakter aan. Mozes moest er wel 40 jaar voor de woestijn in. Daar heeft hij geleerd om kalm te blijven en het van de kracht van God te verwachten.

Eerlijk is eerlijk, ook Mozes’ karakter blééf aanwezig. Hij heeft er tot zijn dood mee gestreden. Soms kwam de oude Mozes weer boven! Toch wordt Mozes in de Bijbel gebruikt als voorbeeld om te illustreren dat de Here hierin toch overwinning kan geven en dat Hij die overwinning zichtbaar wil maken.

Oké, en hoe kunnen wij dat dan leren? We kunnen toch moeilijk allemaal een poosje de woestijn in? Het antwoord staat aan het begin van deze meditatie. Jezus zei: ‘Leer van Mij.’

Deel deze overdenking: