Ga naar zoekveld

Een drievoudig snoer

dinsdag 14 februari 2017

Prediker 4:12

Helen door te delen

Jacobus 5:13-17

‘Beken elkaar uw zonden.’ (vers 16)

Je zit ergens mee. Er is iets gebeurd, iets gezegd of voorgevallen en het laat je maar niet los. Het houdt je bezig, dag en nacht. Erover praten wil je niet, durf je niet. Je drukt het weg – niet aan denken, gaat vanzelf wel over. Maar dat is niet zo. Het vreet aan je. Je slaapt slecht. Je eet minder.

Tot er eindelijk iemand aan je vraagt: “Wat is er toch met je?” En dan komt het hele verhaal eruit. Wat een opluchting kan dat zijn! Wat een heerlijk gevoel. Echt bevrijdend! Helen door te delen!

Natuurlijk, er is niemand bij wie je je hart en ziel veiliger kunt uitstorten dan bij God. God is er altijd. Hij heeft altijd tijd voor je. Hij vertelt het aan niemand door. Eerlijk aan God vertellen, je zonden belijden zorgt voor een doorbraak.

Maar het is ook heel goed om er met andere mensen over te praten. Mensen die je vertrouwt, mensen die van je houden. Wij mensen vechten immers allemaal tegen dezelfde verleidingen. Diep in ons hart weten we dat allemaal. Maar tegenover elkaar houden we ons stil. Waarom zou je aan een ander vertellen waar jij nog altijd mee tobt?! En is het belijden van onze zonden aan God niet genoeg?! Hij alleen kan toch vergeven! Wat hebben de mensen daarmee te maken?!

Het zou wel eens kunnen dat het niet belijden van onze zonden tegenover mensen de oorzaak is dat we telkens weer in dezelfde val trappen. Vragen we niet aan God of Hij ons wil helpen om tegen de zonde te vechten?! God geeft ons een hulp in de vorm van je echtgenoot, de voorganger, een broeder of zuster, een Bijbelkring, je gemeente.

Onbeleden zonden maken een mens eenzaam. Koning David ondervond dat wie zijn zonden verzwijgt, daar diep ongelukkig van wordt. Hoe bevrijdend was het moment dat hij, na een bezoek van de profeet Natan, zijn overspel aan God beleed. Ook tegenover mensen heeft David dit niet verzwegen. In Psalm 32 en 51 heeft hij ook alles eerlijk aan ons verteld.

We zingen deze psalmen graag. Ze stimuleren ons om onze zonden tegenover God te belijden. Maar we vertellen het vaak toch niet aan anderen. Trots houdt ons tegen. Wat zullen de mensen wel niet denken.

En zo zien we de hulp die God ons geeft, over het hoofd.

Gebed - Help mij, o God, om mijn zonden te belijden tegenover U. Geef mij de vrijmoedigheid dat ook te doen tegenover mensen die mij kunnen helpen in de strijd tegen het kwaad. Amen.

Deel deze overdenking: