Ga naar zoekveld

Wat doe jij met je verdriet?

zaterdag 25 februari 2017

2 Korintiërs 7

Tegenslag

Psalm 13

‘Hoelang nog, Heer.’ (vers 1)

Geloven is op God vertrouwen. Je mag rustig zeggen: Geloven is een relatie hebben met God. Daarom wil je ook alles met Hem delen: je liefde, blijdschap, hoop en verwachting, maar ook je twijfel, pijn en verdriet.

Soms gaat het in het leven goed. Maar soms zit het tegen. Psalm 13 is een psalm die zo’n situatie beschrijft. Hij wordt bijna nooit gezongen. Maar psalmen kun je ook bidden. Juist deze psalm is daar geschikt voor, vooral in tijden van tegenspoed.

De psalm is geschreven door David. Hij beschrijft er zijn zorgen in die zijn leven zwaar maken. Hij maakt een moeilijke tijd door. Hij dreigt er zelfs aan onderdoor te gaan. Verschillende keren hoor je hem zeggen: “Hoe lang nog?” Vijanden maken hem het leven zuur. Maar David is ook God kwijt. “Hoe lang nog, HEER, zult u mij vergeten?” Zo voelt David het diep van binnen. Zijn lijden is zo zwaar, er is zoveel eenzaamheid, zoveel tegenslag. Waarom is God zo ver weg? Het duurt al zo lang. Komt er dan nooit een einde aan?

Een psalm als psalm 13 is zo levensecht. Je kunt je eigen zorgen herkennen in de zorgen van David. Ook de manier waarop hij die tegenover God uit, is herkenbaar. Hij schrijft over vijanden. Mensen kunnen elkaar het leven bijna onmogelijk maken. En niet alleen vijanden, ook intieme relaties kunnen worden tot een hel. Maar er kan meer ‘tegen’ ons zijn. Hoeveel dingen kunnen ons niet tegenzitten. Wat kan een slechte gezondheid een mens enorm belemmeren. En dan kan ook nog het allerergste in die tegenslagen gebeuren: Je raakt het contact met God kwijt. Je voelt je in de steek gelaten door God. Je bidden verandert niets aan de situatie. Het blijft allemaal uitzichtloos.

Het overkwam David dus ook. Maar David gaat ermee naar God. Hij schreeuwt het uit. Niets houdt hij achter. Hij twist met God zoals twee vrienden kunnen doen. Ze zijn erg in elkaar teleurgesteld. Maar, ze praten erover. Ze zeggen eerlijk tegen elkaar wat ze van elkaar vinden. De teleurstelling, frustratie en boosheid worden niet verzwegen. Natuurlijk doet dat pijn. Maar het kan, omdat ze vrienden zijn.

Omdat geloven een relatie hebben met God is, mag klagen bij God ook. Je mág boos zijn op God. Alles wat er leeft in je hart mag je naar God toe uitspreken. God zal ons zeker helpen. Hij heeft dat beloofd. Ook al kan het soms heel lang duren.

Tip - Geloven is niet altijd uit de problemen zijn, maar wel je problemen met God delen, met je Vader!

Deel deze overdenking: