Ga naar zoekveld

Zo is God

vrijdag 10 februari 2017

Johannes 1:18

Wie is God?

Exodus 3:6-10

‘Ik ben die er zal zijn.’ (vers 14)

Wie is God? Wie worstelt er niet met deze vraag?

Ik in ieder geval nog altijd.

Ik lees boeken. Ik leerde vroeger op de catechisatie de bekende antwoorden. Ik heb jaren theologie gestudeerd. Ik preek nog steeds, schrijf boeken en praat met andere mensen over God. En toch blijft die vraag: Wie is Hij, de Schepper van hemel en aarde?

Het zal altijd wel een vraag blijven. Je bent als mens gewoon niet in staat om God in woorden samen te vatten. God is de Totaal Andere. Spreken en schrijven over Hem kun je alleen maar doen in grote bescheidenheid.

Maar er zijn van die Bijbelgedeelten die je kunnen helpen. Een daarvan vinden we in Exodus 3, waar Mozes op tachtigjarige leeftijd geroepen werd om leider te worden van het volk Israël. Mozes had er waarschijnlijk nooit meer op gerekend. Zijn carrière was mislukt. Toen hij 40 was en als geadopteerde prins aan het hof van koning Farao verbleef, had hij grote plannen. Maar toen beging hij een verschrikkelijke fout: hij vermoordde iemand. Dat was 40 jaar geleden, nu was hij alweer 40 jaar schaapherder. Dat was wel even iets anders dan prins in Egypte.

Maar op een dag riep God Mozes. En in het gesprek dat ontstond bij de brandende braambos vertelde God wie Hij was. Hij noemde Zijn Naam en vertelde aan Mozes waarom Hij aan Hem verscheen. Mozes zag God niet. Geen gedaante, geen verschijning. Wel een soort vuur. Want de stem leek uit een braamstruik te komen die in brand leek te staan.

God sprak en vertelde hoe Zijn naam was: Jahwe (in het Hebreeuws). God vertelde ook wat die Naam betekende: ‘Ik ben die er zijn zal.’ Op het eerste gehoor een raadselachtige spreuk. Het duidt op een God die er altijd en overal is.

En God zei verder: “Ik heb Mijn volk gezien. Ik heb hun jammerklachten gehoord. Ik weet hoe ze lijden. Daarom ben IK neergedaald. Om hen te bevrijden en te brengen naar een nieuw land.”

Een korte, maar veelzeggende boodschap, zelfs in deze tijd. Vergeet even dat het toen over Israël ging en vul daarvoor in de plaats bijvoorbeeld jouw naam in. Wat krijg je dan?

Wie is God? Hij ziet ons uit de hemel. Kent de ellende van deze wereld. Het gaat Hem aan het hart. Het is geen God die op een afstand blijft, maar die neerdaalt. Om de wereld te bevrijden en te redden. En een nieuwe toekomst te geven.

Zo is God. Zo doet God. Toen en nu.

Gebed - Dank U, God, voor wie U bent en wat U wilt doen.

Deel deze overdenking: