Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Als je geen dag zonder kunt...

24 mei 2020 · Leestijd 3 min

In de uitzending van Nederland Zingt Dichtbij van zondag 24 mei is Klazina de Bakker te gast. Zij vertelt hoe zij jarenlang worstelde met een verborgen alcoholverslaving. Zelfs haar eigen gezin merkte het niet aan haar. Een verslaving die haar langzaam kapot maakt vanbinnen. Voor wie dat herkent, willen we graag wat tips geven om hiermee aan de slag te gaan. Want ook jij bent een kostbaar, waardevol mens. Je bent het waard om in vrijheid te leven, zonder verslaving.

Eerlijk en herkenbaar?

"Ik dronk vooral om mijn gevoelens te verdoven. Gevoelens van onzekerheid of angst." Dat was voor Klazina de reden om toch elke keer weer een glaasje wijn te drinken. En sluipenderwijs werd dat steeds meer, tot ze geen dag meer zonder alcohol kon. Wat is voor jou de reden om alcohol te drinken? Wil je loskomen van de werkelijkheid? Dan weet je ook dat het moment van verdoving altijd maar tijdelijk is en ook steeds korter lijkt te worden.

Je bent niet alleen

Alcoholverslaving komt veel voor in Nederland. En nu we allemaal veel thuis zijn, is het wellicht ook makkelijker om wat meer te drinken dat je anders zou doen. Misschien drink je af en toe wat omdat je je eenzaam voelt en de muren van je huis op je afkomen. Of omdat je financieel geraakt bent door de crisis en je je zorgen weg wilt drinken. Misschien wil je wel stoppen, maar lukt het niet. Weet dat je niet de enige bent. Zoek hulp, je hoeft het niet alleen te dragen.

'Ik wil dit niet meer'

Wil je stoppen en heb je daarbij hulp nodig? Kijk dan op de website van Anonieme Alcoholisten Nederland voor een (online) bijeenkomst waar jij je bij aan kunt sluiten: https://www.aa-nederland.nl/ ‘Anonieme Alcoholisten’ bundelen hun ervaring, kracht en hoop met elkaar om samen hun probleem op te lossen en anderen te helpen bij het herstel van hun alcoholisme.

Droge woorden & levend water

Speciaal voor vrouwen die worstelen met een (verborgen) alcoholverslaving, schrijft Klazina de Bakker een blog. Zij omschrijft het zelf als: "Op deze blog neem ik je mee in mijn ervaring met alcoholverslaving en het herstel daarvan. Sinds 1 november 2017 ben ik 'droog'. Al snel daarna legde God het verlangen in mijn hart om andere vrouwen, die worstelen met een alcoholverslaving, te bereiken en te bemoedigen. Want er is echt verandering mogelijk!" Lees de blog van Klazina hier: https://www.drogewoorden.com/

Bekijk de uitzending

Bekijk hier de hele uitzending (nog eens) terug:

Lied: 'In Zijn hand'

Je bent waardevol. Laat je leven niet beheerst worden door zorgen en problemen. Daar ben je veel te kostbaar voor. Luister maar naar dit liefdevolle lied, gezongen door de zussen van Filiae en laat je bemoedigen. Wie je ook bent, waar je ook mee worstelt, dit lied is voor jou:

Als je gelooft in samen - Steun de EO

--:--