Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De les van Matt Redman: 'Als aanbiddingsleider ben je slechts een instrument in de handen van God'

5 maart 2024 · Leestijd 2 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

'Wat waren mijn echte motieven op het podium? Deed ik dat om te dienen of stond ik daar mijn eigen showtje op te voeren?' Deze vragen stelde Matt Redman zich toen zijn kerk hem tijdelijk om non-actief stelde. Het werd een belangrijke periode in zijn leven.

In de podcast Dit Is Mijn Lied ontdekken we het bijzondere verhaal achter het lied 'Heart of worship' van Matt Redman. Heb je je ooit afgevraagd waar de zin 'De muziek vervaagd, langzaam wordt het stil' precies vandaan komt? Het is geen filosofische gedachte, maar letterlijk wat er gebeurde in de kerk waar Matt aanbiddingsleider was.

Uiterlijk vertoon

Mensen waren daar te veel bezig met het uiterlijk vertoon van de aanbidding, met of het er gelikt uitzag en hoe goed de muziek klonk. De woorden die gezongen waren, hadden nauwelijks betekenis. Dat werd opgemerkt door de kerkleiding en die besloot het aanbiddingsteam een poos naar huis te sturen. Zodat de kerkgangster konden komen tot het echte 'hart van aanbidding'. Matt Redman werd dus tijdelijk op non-actief gezet. Helemaal niet omdat hij geen goede muziek maakte, maar omdat zijn muziek juist afleidde van waar het echt om ging. Doordat alle randzaken aan de kant waren gezet, bleven alleen de stemmen over. Dan gaat het om God en niet om het uiterlijk vertoon.

'Soms worden we als aanbiddingsleiders verleidt om toch meer bezig te zijn met 'hoe komt dit over, doe ik het wel goed;. En dat was met Matt Redman dus ook het geval', vertelt de Nederlandse componist, tekstdichter Peter van Essen die het lied vertaalde naar het Nederlands. 'Dan zijn we eigenlijk meer bezig met onszelf dan met God'.

Het hele verhaal achter dit prachtige lied, ontdek je nu in de nieuwe aflevering van de podcast Dit Is Mijn Lied. Beluister 'm hierboven.

--:--