Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wie is Gor Khatchikyan?

3 mei 2023 · Leestijd 6 min

Gor Khatchikyan is arts, schrijver en spreker. Tijdens het Nederland Zingt Event verzorgt hij de overdenking. Daarom wilden we graag verder met hem kennismaken. Wat kan hij over zichzelf vertellen? Hoe is hij ooit begonnen met spreken en wat heeft hij met het thema van de dag 'Maak ons één'? In dit interview stelt hij zich aan ons voor.

Wat kun je over jezelf vertellen?

"Mensen typeren elkaar vaak met iemands beroep, maar ik identificeer mijzelf niet zozeer met wat ik doe, maar in de eerste plaats met wie ik ben. Ik ben een geliefd kind van God. En met vallen en opstaan probeer ik mijn roeping vorm te geven en mijn plek in de maatschappij in te nemen. Het leven neemt soms een andere wending, dan kom ik om de hoek kijken en mag ik helpen. Op verschillende manieren. Zo werk ik als spoedeisende hulp arts in het ziekenhuis met mensen die niet gepland hadden die dag in het ziekenhuis te belanden.

Daarnaast vertel ik in heel het land over God. Als spreker kan je met de kracht van woorden iemands leven mooier maken. Ik vind het heel belangrijk om mensen zowel in een dokterskamer als als spreker op een podium te inspireren en hun leven weer wat kleur te geven." 

Je hebt een boek geschreven genaamd "Gelukzoeker"  over je komst naar Nederland.

"Klopt. Als kind van 12 ben ik met ouders en broer van Armenië naar Nederland gekomen. Ik dacht: we gaan twee weken naar Europa. Ik had daarom niks meegenomen, geen foto's bijvoorbeeld, en heb ook geen afscheid kunnen nemen van vrienden. Mijn ouders hebben hier toen asiel aangevraagd. Achteraf denk ik (grappend): 'Hadden we niet beter naar een warmer land kunnen gaan'. Nee hoor, ik zie juist echt de zegen van God. Ik heb Hem hier in Nederland echt leren kennen. We kwamen op Texel in een asielzoekerscentrum terecht waar we door de lokale Baptistenkerk werden uitgenodigd. Als Armenenen waren we wel cultureel christen, maar hier heb ik God leren kennen als een God van dichtbij." 

"De allereerste keer dat ik voor een groep sprak was in een discotheek op Texel." 

Wil je Gor zien spreken? Boek hier je kaartje voor het Nederland Zingt Event

Wanneer ben je begonnen met spreken? 

De allereerste keer dat ik voor een groep sprak was in een discotheek op Texel. We hadden daar met de jeugd een kerkdienst georganiseerd. Ik gaf mijn getuigenis. Dat vond ik natuurlijk doodeng, ik was 16 en ik sprak de taal niet zo goed. Ik vertelde dat ik elke dag leefde in afhankelijkheid met God: ik kon elke dag het land worden uitgezet want ik was een uitgeprocedeerde asielzoeker, maar toch maakte ik in geloof plannen voor de toekomst. Ik probeerde niet de omstandigheden mijn leven te laten beïnvloeden, maar verwachtte van God dat hij voor mij zorgde. De tekst (Psalm 23) gaat niet óf mijn weg door een donker dal gaat, maar al gaat mijn weg door een donker dal, ik vrees geen gevaar want U bent bij mij.

Ook later bij de studentenvereniging in Amsterdam (Ichtus) heb ik een keer mijn getuigenis gegeven. Ik was letterlijk afhankelijk van wonderen om te kunnen studeren. Mijn tijdelijke identiteitsbewijs was verlopen, maar op een gegeven moment kreeg ik als een wonder van God toch een pas die verlengt was tot 3 september, daarmee kon ik net binnenkomen op de studie. Spreken begon voor mij dus met vertellen wat God voor mij betekende. Ik vond het daarnaast wel leuk om te presenteren en verhalen te vertellen. En op een gegeven moment werd ik steeds vaker gevraagd.

Het thema van het Nederland Zingt Event is 'Maak ons één'. Wat heb jij persoonlijk met dat thema?

"Eenheid klinkt heel mooi, maar menselijke eenheid is het moeilijkste wat er is. Of het nu gaat om eenheid in een relatie, in het huwelijk, in een groep of in een kerk. Dat zag je bijvoorbeeld met de vaccinatie-discussie rondom Covid. Dat er in gezinnen en kerken een enorme scheur dreigde, omdat mensen het niet met elkaar eens waren. We denken vaak: als je één bent, dan moet je het over alles met elkaar eens zijn. Maar de schoonheid van éénheid is wat mij betreft juist dat je ook ruimte laat voor verschillen. Je hoeft het niet in alles met elkaar eens te zijn om toch in eenheid met elkaar te leven. We moeten leren de schoonheid van verschillen te zien. In een orkest is ieder instrument anders, maar samen spelen ze in harmonie. Als je alles en iedereen hetzelfde wilt laten zijn, wordt het grijs.

Het mooiste is als je alle kleuren naast elkaar hebt, de verschillen laat bestaan. Voor mij persoonlijk gaat het dan bijvoorbeeld om het mooie van mijn Armeens zijn te combineren met het mooie van mijn Nederlands zijn. De Armeense gastvrijheid en zorg voor familie houd ik hoog. Tegelijkertijd  probeer ik naast die gezellige menselijke kant ook efficiënt zaken voor elkaar te krijgen, dat is echt de Nederlandse school die mij gevormd heeft." 

Bij Nederland Zingt zingen we veel met elkaar. Is er een lied dat voor jou belangrijk is? 

"Ja, er zijn zelfs meerdere liederen voor mij erg belangrijk. Je hebt meerdere momenten en thema's in je leven waar liederen bij aansluiten. Wat ik nu bijvoorbeeld veel luister is Raise A Hallelujah van Bethel Music. Dat lied gaat erover dat als je de duisternis je omringt, dat je dan juist een lied van lofprijzing opricht. Dat is wel een beetje de rode draad in mijn leven. Ook het lied bekende lied Blessed be Your name van Micheael W. Smith gaat daarover: When the darkness closes in, Lord, still I will say blessed be the name of the Lord. En het opwekkingslied Tienduizend redenen tot dankbaarheid." 

Beluister hieronder: Raise A Hallelujah van Bethel Music en Tienduizend redenen door ADEM-project.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Foto van Gor Khatchikyan boven dit artikel is gemaakt door Martje van der Heijden

Wie is God voor jou persoonlijk? Een inspirerende overdenking over Psalm 23

Lees ook over:

Wie is God voor jou persoonlijk? Een inspirerende overdenking over Psalm 23
De Koning komt dichtbij! Bekijk de overdenking van Palmzondag met Gor Khatchikyan

Lees ook over:

De Koning komt dichtbij! Bekijk de overdenking van Palmzondag met Gor Khatchikyan
--:--