Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De Koning komt dichtbij! Bekijk de overdenking van Palmzondag met Gor Khatchikyan

2 april 2023 · Leestijd 3 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Hoe ontvang jij de Koning? Bij die vraag staat spreker Gor Khatchikyan met ons stil op Palm Pasen. Hij vertelt in de uitzending van Nederland Zingt op Zondag over de uitbundigheid en het enthousiasme waarmee Jezus werd onthaald bij de poorten van Jeruzalem. En hoe de sfeer omsloeg toen Jezus verder de stad in ging en bij de tempel kwam. Hij zag dingen die niet tot eer van Zijn Vader waren. Hoe zit dat in jouw leven?

‘Er staat geschreven: “Mijn huis moet een huis van gebed zijn,” maar jullie maken er een rovershol van!’, zegt Jezus. Hij is boos en gooit de tafels van geldwisselaars en verkopers om. Gor legt de link met ons leven van vandaag de dag. Dat we bij de poort, aan de oppervlakte, God kunnen loven en prijzen, maar in de tempel, in ons hart, die aanbidding er misschien niet is. Dat het er juist wel eens een rovershol kan zijn, een donkere plek.

De Koning blijft niet op een afstand kijken, zegt Gor tegen ons. Het gaat Hem niet om uiterlijk vertoon. Hij kijkt naar wat er in ons hart is als Hij daar binnenkomt. Hij komt dichtbij. Gor verwijst naar een ander beeld in de Bijbel. Een dag na de gebeurtenis in de tempel is Jezus bij een vijgenboom. Daar is dezelfde vergelijking misschien te maken. De boom is namelijk niet zo mooi en sterk als hij van een afstandje lijkt. Als Jezus dichterbij komt, vind Hij geen vijgen. Jezus treft geen vruchten aan.

Soms laten we ons maar van de beste kant zien, uiterlijk vertoon voor de mensen om ons heen. Maar God kijkt niet alleen maar naar de buitenkant. Hij is juist geïnteresseerd in je hart. Naar wat er diep van binnen bij je leeft en welke vruchten je draagt. Gor daagt ons uit: wees echt en ontvang Hem als Koning. Niet alleen Hosanna van de buitenkant, maar laat het ook in je hart een Hosanna zijn voor God. Ontvang Hem als de Heer, Vriend en Meester over jouw leven.

Je kunt het verhaal over de intocht in Jeruzalem lezen in Mattheüs 21 in de Bijbel.

Bekijk hierboven de video met de volledige overdenking.

Lees ook: 

--:--