Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hans Maat over Ik zal er zijn: ‘Er rust genade op dat lied’

12 juni 2018 · Leestijd 2 min

Er zijn veel, heel veel liederen geschreven en gecomponeerd. Sommige liederen blijven geheime pareltjes, anderen bereiken iets speciaals bij het grote publiek. Zoals het lied 'Ik zal er zijn' van Sela. Wat is het 'geheim' van dit lied? Gaat het om precies de juiste noten en melodie, of is het de tekst die raakt?

Het ontstaan van het lied

Hans Maat, directeur van het Evangelisch Werkverband en tekstschrijver voor de band Sela, stond aan de wieg van dit lied. Onze collega's van Visie spraken hem uigebreid over het lied 'Ik zal er zijn':

Hij schreef het op de avond dat hij hoorde dat zangeres Kinga Bán uitgezaaide borstkanker had. “Ik kan hele theorieën opsommen over waarom een liedje het goed doet, maar soms is de simpele conclusie dat je iets raakt waarmee iedereen wat heeft. En dat God het krachtig gebruikt. Dat geldt voor ‘Ik zal er zijn’. Het gaat over de naam van God. Kernachtiger kan niet.”

Meer lezen? Lees hier het volledige artikel bij Visie...

Bijzondere Nederland Zingt uitvoeringen van 'Ik zal er zijn'

Vanuit Nederland Zingt hebben wij het lied 'Ik zal er zijn' ook een aantal keer opgenomen. Bekijk en beluister hieronder verschillende ontroerende versies van het lied. 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
--:--