Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Muziek geeft Cor hoop nu hij zijn vrouw Joke meer mist dan ooit

13 mei 2020 · Leestijd 3 min

Afgelopen najaar zagen we in Nederland Zingt Dichtbij hoe Cor Minderman (86) vertelde over het gemis van zijn in 2013 overleden vrouw Joke. Nu veel sociale activiteiten vrijwel onmogelijk zijn geworden door de coronacrisis, is dat gemis groter dan ooit. En toch is hij blij dat zijn vrouw Joke deze tijd niet mee hoeft te maken. ‘Ze was een erg gevoelige vrouw en had het er vast heel moeilijk mee gehad’ vertelt Cor.

De periode waarvan Cor blij is dat het Joke bespaard is gebleven, is voor hem zelf des te moeilijker. ‘Hier in huis kan ik geen bezoek ontvangen en zie ik Joke altijd nog voor me in mijn gedachten. Dat maakt me nog eenzamer’. Al bijna twee maanden komt er niemand bij Cor over de vloer. 

Boekwinkel

Om zo nu en dan even uit huis te zijn, gaat Cor zelf boodschappen doen. Hij houdt zich dan goed aan de regels, maar zorgen om ziek te worden maakt hij zich niet. ‘Ik ben gelukkig nog best gezond en weet dat dat bijzonder is op mijn leeftijd’. Door de maatregelen zit een bezoek brengen aan de boekwinkel waar hij geregeld kwam er na het boodschappen doen helaas niet in. Terwijl dat juist een bezoek is dat veel voor Cor betekent. 

‘Ik mis de boekwinkel en de gesprekken die ik met de verkoopster had enorm. Die gesprekken gaven me altijd hoop’. Soms vraagt hij zich verdrietig af: ‘Zou het niet fijner zijn als onze lieve Heer me weghaalt? Maar dan weet ik dat ik dat voor de kinderen niet zou willen’. 

Hoop

Muziek en kerkdiensten geven Cor weer hoop om door te gaan. De zondagen zijn de dagen waarnaar hij uitkijkt. ‘Dan kijk ik vanaf acht uur in de ochtend alle diensten die op NPO2 te zien zijn’. Hij put kracht uit de gesprekken die Jurjen ten Brinke voert in Nederland Zingt Dichtbij en geniet van de muziek. 

Als zijn hoofd ernaar staat, maakt hij ook graag zelf muziek op de piano. ‘Het liefst erg rustige muziek en soms een beetje country stijl of het lied ‘Veilig in Jezus armen’. Dat vind ik zo’n prachtig lied’. 

Ook ‘The Rose’ van Bette Midler is nog geregeld te horen in de woonkamer van Cor. Op de melodie van dit lied zong Lucas Kramer tijdens de Nederland Zingt Dichtbij opname ‘Wat de toekomst brengen moge’. 

Dit artikel gaat verder onder de video.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Bezoek

Vanavond zal Cor weer achter de piano zitten. Dit keer is hij gelukkig voor het eerst in twee maanden niet meer alleen. Er mag namelijk weer een vriend op bezoek komen, waarmee Cor graag muziek maakt. Een bezoek waarvan hij hoopt dat het hem steun geeft. En, wat ze dan zullen spelen? ‘Dat zien we wel, we houden in ieder geval anderhalve meter afstand’. 

De uitzending met Cor nog eens terugkijken?

Wil je de uitzending van Nederland Zingt Dichtbij met Cor nog eens terugkijken? Dat kan hier.

--:--