Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze indrukwekkende verhalen raken je: Dick en Pasha vertellen waarom vrede zoveel voor hen betekent

28 september 2022 · Leestijd 3 min

We staan deze week stil bij het thema 'vrede'. Na onze eigen uitzending op zondagochtend, was er een mooie EO-viering te zien: De nationale viering van de vrede. In deze viering kwamen vier prachtige portretten voorbij van mensen voor wie vrede en vrijheid veel betekenen. We delen twee van deze portretten met je.

Dick Huizinga: 'Je kunt het duister vervloeken, maar je kunt beter het licht ontsteken'

Bijna 86 jaar is ze, maar nog steeds zet de Haagse Dick zich in voor vrede. Als kind maakte ze de Tweede Wereldoorlog mee: "Vanuit die schaarste in de oorlog ben ik waarschijnlijk zo solidair met mensen die nog geen vrede hebben."

Dick neemt ons mee naar de Russische ambasade in Den Haag, waar een grote Oekraïense vlag hangt. De vlag hangt er elke dag tussen 9:00 en 17:00. Dat mag alleen als er altijd iemand bij staat. Meer dan hondertwintig mensen uit de buurt  maken dat mogelijk. Dick staat er elke maandagmiddag in haar speciale maandagpakje: "Ik wil dan graag geel en blauw dragen, uit solidariteit met de Oekraïners."

Bijdragen aan vrede lijkt wel onbegonnen werk. Toch denkt Dick dat iedereen een bijdrage kan leveren. In deze video vertelt ze wat we kunnen doen.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Pasha vluchtte uit Oekraïne: 'Als voorganger vond ik dat ik pas als laatste mocht vertrekken'

Samen met zijn vrouw Marina en twee dochters woonde Pasha in Kiev. Hij is daar voorganger van zijn eigen kerk. Ze hebben een prachtig leven, helemaal als Marina zwanger raakt van hun derde kindje. Maar dan vallen de Russen Oekraïne binnen. Het gezin loopt groot gevaar: "We zijn er gebleven tot een granaat in onze tuin insloeg. Die raakte het huis waar we verbleven. Het huis had geen kelder, toen wist ik echt dat we moesten vluchten."

Pasha was dienstplichtig en moest eigenlijk in Oekraïne blijven. Zijn pasgeboren zoon David redde hem. Hij moest voor hem zorgen en mocht daarom het land verlaten. Nu woont hij met zijn gezin op een industreiterrein in Elburg. Hier in Nederland voelt Pasha zich welkom en veilig. Toch is zijn hart onrustig, want hij is niet thuis.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De hele viering terugkijken?

Wil je de Nationale viering van de vrede terugkijken? Dan kan dat hier.

Bekijk de viering
--:--