Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat is Eeuwigheidszondag nu eigenlijk?

17 november 2022 · Leestijd 2 min

Komende zondag is het Eeuwigheidszondag. Sinds donderdag staat Nederland Zingt in het teken van deze dag. Maar wat gebeurt er dan eigenlijk precies? Dat lees je in dit artikel.

Wat doen we deze dag?

Eeuwigheidszondag is de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Het wordt ook wel Gedachteniszondag genoemd. Tijdens deze dag worden in veel Nederlandse kerken de overledenen van het afgelopen jaar herdacht. Dat kan door verschillende rituelen, zoals het aansteken van een kaars of het plaatsen van een bloem in een vaas. Tijdens deze diensten wordt vaak ook de familie uitgenodigd om de dienst bij te wonen. In sommige gemeenten worden overledenen herdacht tijdens Allerzielen (2 november). Ook zijn er kerken die op Oudejaarsavond de namen van de overledenen noemen. 

Hoe is Eeuwigheidszondag ontstaan?

Dat de overledenen herdacht worden op de laatste zondag van het kerkelijk jaar, is ontstaan in de 19e eeuw in Duitsland. De koning van Pruisen noemde dit in 1816 'dodenzondag', vanwege het hoge aantal doden in de oorlogen destijds. 

Waarom heet het Eeuwigheidszondag?

De benaming Eeuwigheidszondag stamt uit de 19e eeuw, als alternatief voor het rooms-katholieke Allerzielen. De calvinistische traditie vond dit een beter passende term dan Allerzielen. Eeuwigheidszondag staat voor oneindigheid, en dus dat de tijd en de kerk ondanks de dood, doorgaan. Er worden overigens ook wel andere namen gebruikt zoals Gedachteniszondag of Zondag Voleinding. 

Welke liederen zingen we op deze dag?

Zaterdag hoor je in onze uitzending mooie liederen passend bij Eeuwigheidszondag! Een hele bekende is 'Heer, herinner U de namen', een lied over hoe God de mensen die we moeten missen herinnert en koestert.

Heer, herinner U de namen
van hen die gestorven zijn
en vergeet niet dat zij kwamen
langs de straten van de pijn
Langs de wegen van het lijden
door het woud der eenzaamheid
naar het dag en nacht verbeide
Vaderhuis, hun toebereid

--:--