Ga naar zoekveld

De tijd verstaan

donderdag 1 november 2018

Lucas 12:54-57

Bij de tijd zijn

Lucas 12:54-56

‘Hoe kan het dan dat jullie deze tijd niet kunnen duiden.’ (vers 56)

Ooit verweet Jezus de schriftgeleerden dat zij wel elke dag letten op het weer, maar niet op de tijd.

En met die tijd bedoelde hij niet de klok, maar de cultuur. Als wij het hebben over ‘de tijd waarin wij leven’, is dat ook meer dan een jaartal of periode. Iemand die ‘bij de tijd is’, weet alles van de tijd waarin hij leeft. Hij sluit zich daarbij aan, heeft er een mening over.

‘Bij de tijd zijn’ is heel belangrijk. Als je dat niet bent, gaat bijvoorbeeld je zaak failliet.

Het is niet hetzelfde als eigentijds. Je kunt antiquair zijn, geen eigentijdse meubelen verkopen, maar wel iemand zijn die ‘bij de tijd is’. Je weet wat de markt vraagt. Je weet wat de mensen willen.

De kerk brengt een boodschap die al eeuwenoud is. Maar op een eigentijdse manier. Anders verlies je het contact met de mensen. En begrijpen ze je niet meer. Als je dat weet, daar rekening mee houdt, ben je ook als kerk ‘bij de tijd’.

Het is niet eenvoudig om de tijd te verstaan. In onze samenleving zijn er mensen die zich daarmee bezighouden. Trendwatchers worden ze genoemd

Wat is er in onze tijd aan de gang?

Alles draait om de economie. Sinds de crisis is het alleen maar erger geworden. De economie moet groeien. Anders redden we het niet. Bezuinigingen vinden op de meest elementaire gebieden plaats. Zorg wordt minder. Er is minder aandacht en hulp voor de zwakken in de samenleving. Omdat er geen geld meer voor is. Herstel van de economie gaat voor.

Economie is een soort geloof geworden. Een altaar waarop je offers brengt.

Is het je wel eens opgevallen dat het taalgebruik in onze tijd doorspekt is van economische termen? Ook op gebieden waar het helemaal niet om geld draait. Economie is een soort religieuze taal aan het worden.

Als wij het vandaag hebben over relaties, huwelijk en gezin, dan gebruiken we steeds meer economische termen. We hebben het over een ‘contract’ tussen partners die in die relatie dan ook heel veel moeten ‘investeren’ om van elkaar te kunnen ‘genieten’ en om van het leven met z’n tweeën te kunnen ‘profiteren’.

Zo spreken we ook over consumentenvertrouwen. Is dat ook niet ten diepste een religieus woord: vertrouwen?! Jezus zei ooit: “Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn.”

Deel deze overdenking: