Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe zoek jij de stilte op deze week? Deze 5 tips helpen jou

4 april 2023 · Leestijd 4 min

Stil worden en beseffen wat de dood en opstanding van Jezus Christus betekent voor jou persoonlijk. Dat is misschien best lastig in een wereld die 24/7 doordraait en aandacht wil. We stelden Nederland Zingt luisteraars de vraag hoe zij God ervaren in de veertigdagentijd. Onder andere met hun input hebben geven we jou 5 tips voor bezinning rondom Pasen.

Tip 1: Zoek een stille plek

Het is moeilijk stil worden als er nog veel drukte om je heen is. Letterlijk of figuurlijk: Kinderen die aandacht vragen of een stapel werk op je werkkamer. Zoek een plek waar je niet gestoord wordt, maar even rustig een half uur kunt lezen, bidden, zingen, tekenen of luisteren. Soms kan het ook helpen om heel vroeg in de ochtend die stille plek te zoeken. Buiten, door een wandeling te maken. Of binnenshuis als de rest nog lekker ligt te slapen. Dan kun je zelf stil worden. 

Tip 2: Zorg voor pen en papier

Herken je het?: Iedere keer als je de Bijbel open wilt slaan of wilt beginnen aan je stille tijd, dwalen je gedachten af. Je bedenkt je opeens wie je nog moet bellen en welke boodschappen er nog gehaald moeten worden. Laat dat soort dingen je niet afleiden. Schrijf het op. Leg het briefje vervolgens weg en ga er later mee aan de slag. Dan kun je nu eerst weer doorgaan met jouw moment van bezinning. Overigens kun je natuurlijk ook pen en papier bij de hand houden om inzichten op te schrijven en later nog eens terug te lezen. 

Tip 3: Luister naar een podcast 

Hoe vul jij je stille tijd tijdens Pasen, jouw moment van bezinning, in? Misschien sla je de Bijbel open of ga je bidden. Luisteraars van Nederland Zingt laten ons ook weten dat ze het mooi vinden om naar een podcast te luisteren. Is de podcast ‘Kerk en Ik’ of podcast Eerst Dit iets voor jou? De afleveringen geven een stukje verdieping voordat je je dag begint en duren maar 7 minuutjes. Ellen Mosselaar heeft veel aan de podcast '40 dagen hier en nu’ tijdens de 40-Dagentijd. Natuurlijk kun je ook na het luisteren van zo'n podcast het specifieke Bijbelgedeelte nog eens lezen of God bedanken voor iets dat je gehoord hebt en vragen om zijn nabijheid. 

Tip 4: Zing mee met een Paaslied 

Is er een Paaslied dat voor jou heel bijzonder is? Zet het lied aan en zing mee. Schrijf de woorden op die je aandacht trekken, woorden die je raken. Waarom zijn die woorden voor jou belangrijk en wat leren ze jou over God? Justin van der Laar is met Pasen gedoopt en deelde met ons dat Psalm 139 voor hem heel belangrijk is. "Heer, die mij ziet zoals ik ben, dieper dan ik mijzelf ooit ken." Witter dan de sneeuw dankzij Jezus' bloed is voor Theunis van der Hert een belangrijk thema geweest met Pasen. Misschien ben je nog op zoek naar een Paaslied? Bekijk dan deze pagina met 6 liederen voor in de stille week

Tip 5: Bezoek een bezinningsdienst 

Soms kan het heel waardevol zijn om juist samen stil te worden en God te zoeken. Veel kerken in Nederland hebben in de week voor Pasen bezinningsbijeenkomsten. Daar kun je luisteren naar een overdenking of een lied. Er is genoeg tijd om alles even op je in te laten werken. Kijk op de website van jouw plaatselijke gemeente wat er zoal georganiseer wordt. 

--:--