Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een goed gesprek redde het leven van pianist Jan Willem van Delft

13 november 2021 · Leestijd 3 min

Vanavond (zaterdag 13 november) is Jan Willem van Delft te gast in de uitzending van Nederland Zingt. De afgelopen jaren was hij al regelmatig te zien als pianist en ook in een uitzending van Nederland Zingt Dichtbij had hij al eens een openhartig gesprek met Jurjen ten Brinke. "Ik ervaar muziek als een geschenk", zo vertelde hij in die uitzending. Maar het ging niet altijd goed. Op een gegeven moment is Jan Willem bijna dagelijks met muziek bezig en geeft hij veel, tot hij overspannen raakt.

Een moeilijke tijd

Over zijn muziek lag lange tijd een bepaalde mate van depressie. "Ik gaf wel, maar er kwam niets binnen of ik liet dat niet toe." Dat vele geven, zonder te ontvangen, zorgt er op de duur voor dat hij uitgeput en overspannen raakt. Als op een gegeven moment een collega-muzikant de droefheid in de muziek van Jan Willem hoort, besluit hij om hierover in gesprek te gaan. Hij herkende bij Jan Willem een gevoel dat hijzelf jaren daarvoor ook had meegemaakt. "Zijn lef om hierover het gesprek aan te gaan, redde uiteindelijk mijn leven." Als Jan Willem daarna zijn Bijbel opent en Jesaja 53 leest, ervaart hij hoe God zijn hart geneest en hem van zijn zware last bevrijdt. Sindsdien heeft hij niet meer getwijfeld aan Gods liefde voor hem.

'Jezus alleen'

Het lied 'Jezus alleen' ('In Christ Alone') betekent veel voor Jan Willem. "Ik kan dat bijna niet met droge ogen spelen", zo vertelt hij. Wanneer Jurjen hem vraagt om dat lied te laten horen, worden beide heren zichtbaar geraakt. "Voor mij is het echt de combinatie. De combinatie van de melodie, de harmonieën en de tekst. Dus het moet echt een eenheid zijn. Dan gaat voor mij de hemel open." In de uitzending hieronder kun je zelf ervaren hoe Jan Willem dit lied vanuit zijn hart speelt en kun jij je ook laten raken door deze prachtige muziek.

Bekijk hier de uitzending van Nederland Zingt Dichtbij

Bekijk hieronder de hele uitzending van Nederland Zingt Dichtbij met Jan Willem van Delft terug. Eerst klinken er enkele samenzangliederen, daarna (vanaf minuut 16:31) begint het gedeelte met het gesprek met Jan Willem en klinkt ook dat prachtige lied 'Jezus alleen'.

Meer zien van Jan Willem bij Nederland Zingt?

Op zaterdagavond 13 november is Jan Willem te opnieuw bij ons te gast. Die uitzending begint om 18:11 uur op NPO 2 en YouTube. Bekijk hieronder de YouTube-uitzending live vanaf 18:11 uur of op een later moment. In deze uitzending gaat Mirjam in gesprek met Jan Willem en klinken er mooie koor- en samenzangliederen vanuit Veenendaal. Kijk en zing je met ons mee?

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
--:--